And-nöd

Nu är inte midsommar alltför långt borta och trädgården är i högform; de första rosorna har hållit på och vält över alla breddar, pionerna står på tur med sina hårt knutna knopp-nävar, de gamla gullregnsträden har fått sina doftande hängen. Det är full rulle.

Single cherry

min kära okända ros

Även djurlivet har vaknat till. I går kväll hittade jag den först grodan i sovrummet. Dom kommer alltid in på visit så snart vi glömt stänga dörrarna ut till trädgården. Jag kände mig lite som prinsessan i sagan, men jag hann inte pussa grodan innan Sten hade hystat ut den igen, med varsam hand. Han gillar grodor.

I morse var det världens svirr i vår lilla gran när fyra talgoxungar fick basal överlevnadsundervisning av sina stressade föräldrar.

Hemkommen efter jobbet slängde jag mig en stund i soffan för lite prime-time med en god bok. Då: konstiga ljud, aldrig förr hörda. Jag upp och kolla om det är busskatorna som lever rövare på balkongen. Det var det inte. Tillbaks, samma ljud igen och en gång till.

Då fattade jag: en fågel hade trillat ner i skorstenen och hamnat innaför en plåt i braskaminen.

Som tur kom Sten hem och ingrep på ett sakligt, lugnt och manligt sätt. Skruvar loss saker och donar och vad hittar han:

han påstår att det är en anka. Hur i all världen har en anka hamnat på taket och ramlat ner i skorstenen? När han försöker få ut den blir den rädd och kryper in i röret. Hur sska vi göra? Vad ska vi ta oss till? Tänk om den dör? Tänk om den är skadad? Jag säger: RÄDDNINGSTJÄNSTEN!

Sten går ut till boden och tillverkar en fågelvänlig krok av ett tunnband. Sen står jag beredd med sopsäck medan han försiktigt drar ut fågelstackarn. Det lyckas! Den kommer ut! Den är alldeles svart! Jag tror först,att den är sotig och vi slänger den i vattentunnan så att den ska bli ren. Men det visar sig vara en   liten, numera kolsvart knipa, troligen här på visit från intilliggande Klara Mosse. Hoppas den blir ren igen. Så helsvarta ska de väl ändå inte vara, kniporna.

Lite chockad med uppenbarligen helskinnad tar den igen sig ett tag i gräset och flyr sedan tillbaks där den förmodligen kom ifrån.

Tur för den, att den slapp dö i ett sotigt kaminrör utan återfick sin frihet och kan njuta av sin sommar och sin sol. Och förhoppningsvis har den lärt sig att aldrig mera krypa ner i skorstenar.

den räddade

chockad med helskinnad

Ett svar till “And-nöd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s